poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Proste pełnoziarniste ciastka z płatkami owsianymi

W sklepach możemy znaleźć wiele produktów "bezcukrowych", niby "pełnoziarnistych" i "dietetycznych", które na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo apetycznie. A czy tak naprawdę są one zdrowe? Wystarczy przeczytać skład takich produktów, a bardzo często okaże się, że znajduje się w nich znikoma ilość pełnego ziarna, a za to bardzo wiele słodzików, emulgatorów i innej chemii. Trochę odbiegając od tematu to bardzo zastanawiają mnie jogurty. Tak naprawdę kilka lat temu za kubeczek jogurtu trzeba było zapłacić około 1 zł, a ostatnio robiąc zakupy zobaczyłam jogurt za cenę poniżej 50 groszy. Każdy chyba zauważył, że żywność podrożała w tym również mleko, więc nasuwa się pytanie: to z czego produkowane są jogurty jak nie z mleka ... ?  

Dlatego zachęcam do gotowania, pieczenia i przyrządzania potraw w domu, ponieważ wtedy wiemy co trafia do naszego żołądka. 
A dziś przepis na bardzo proste i w dodatku tanie ciastka, które są pełnoziarniste, a przy tym bardzo smaczne :)
Składniki (na około 15 ciastek):

  • 1 szkl. płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy do niego płatki i wiórki kokosowe. Smażymy na delikatny złoty kolor, dodając do nich cukier.Zdejmujemy z palnika i po ich wystudzeniu dodajemy mąkę i  proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy do momentu ich połączenia. Wbijamy jajo i wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy.Ciasto ma odchodzić od ręki. Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką lub między arkuszami papieru do pieczenia, na placek o grubości około 1 cm. Następnie  wycinamy ciastka ja użyłam literatki. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde i się nie klei, możemy dodać trochę wody.
Wycięte ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wyłożonej silikonową matą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut sprawdzając czy się nie przypalają.

Smacznego :) 
A tu płatki upieczone na złoty kolor.
Wycięte ciastka.

1 komentarz:

MP3-ka pisze...

również robię takie ciasteczka w domu - kupne nie mają nic wspólnego ze zdrowymi..
będę tutaj zaglądać, pozdrawiam :)