czwartek, 30 maja 2013

Dietetyczne ciasteczka z musli

W sklepach można znaleźć wiele rodzajów ciastek musli, jednak gdy dokładnie przeczytamy etykietę przekonamy się że w ciastkach tak naprawdę znajduje się wiele emulgatorów, cukrów i ogrom tłuszczu. Aby zjeść dobre ciastko nie potrzeba dużego wysiłku :) Dziś prezentuje ciasteczka z musli, które są bardzo sycące bo zrobione są płatków, mąki razowej i  bakalii. Do ciastek dodałam tylko cukier waniliowy, ale i tak ciastka wyszły słodkie dzięki zawartości rodzynek i żurawiny. Ciastka idealne na "mały głód" i na drugie śniadanie do kawy zbożowej.


Składniki (szklanka 200 ml)
  • 0,5 szkl. mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. płatków owsianych, orkiszowych, jęczmiennych lub podobnych
  • 0,5 szkl. otrębów
  • 3 pełne łyżki wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. pokrojonych na mniejsze kawałki rodzynek, żurawiny, suszonych moreli,   orzechów lub innych bakalii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy płatki, cukier waniliowy i wiórki. Do do masy dodajemy miękkie masło, jogurt, roztrzepane jajko i miód. Mieszamy najpierw łyżka, a później ręką. Formujemy małe kulki lub płaskie ciasteczka. Ciastka kładziemy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez ok.10-15 minut, do momentu aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Gdy ciastka ostygną, przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce na ciasteczka.

Smacznego :)

* zamiast samemu mieszać płatki i bakalie, można dodać 2 szkl kupionej mieszanki musli

1 komentarz:

Monika Jaworska pisze...

Robiłam dziś i musze powiedzieć ze sa rewelecyjne te ciasteczka, na pewno bede robić je bardzo czesto 😊