niedziela, 12 maja 2013

Dietetyczny sernik bez twarogu za to z jogurtami

Dziś trochę niecodzienny sernik bo bez twarogu a z dodatkiem jogurtów naturalnych. Moja  siostra mi go poleciła bo znalazła przepis gdzieś na internecie. Sernik smakuje trochę podobnie do pianki lub ptasiego mleczka. Polecam nie tylko osobom będącym na diecie :) 
Składniki:
Na ciasto (można bez ciasta):
  • 6 łyżek otrębów nie mielonych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżka stewii
  • 2-3 łyżki kremowego serka 
  • 4 łyżek mleka w płynie
Masa Sernikowa:
  • 2 duże jogurty naturalne (2 x 400g)
  • 4 białka
  • 1/2 szkl stewii/fruktory/cukru itp
  • aromat pomarańczowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód mieszamy łyżką. Blachę/Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej składniki na spód sernika. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 170- 180 stopni i pieczemy spód przez 10 minut.
 

 Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (lub jego zamiennik), aromat i budynie. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy jogurty i miksujemy na najniższych obrotach tylko chwilę lub delikatnie mieszamy wszystko łyżka.

Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto (lub jeśli bez ciasta to na wyłożoną papierem formę).


Pieczemy 40 minut w 170-180. Po upieczeniu sernika, zostawiamy go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Smacznego :)


11 komentarzy:

Grażyna J pisze...

Ja często robię wersję czekoladową tego sernika bez sera :-)

MP3-ka pisze...

pyszności!

Anka Firanka pisze...

Bardzo fajny pomysł z tym czekoladowym sernikiem :D następnym razem go wypróbuje !

Karola Marczewska pisze...

a jaka forma na ten sernik? tortownica ile cm?

Anka Firanka pisze...

Moja forma miała 21 cm średnicy :)

Karola Marczewska pisze...

Pyszny wyszedł! Polecam!

Anka Firanka pisze...

Bardzo się ciesze że serniczek wyszedł :)

szyszunia2306 pisze...

Świetny przepis! Robiłam już dwa razy: wychodzi również w foremkach od muffinek:) Może nie tak dietetycznie, ale ja w oryginalnej formie na spód dałam biszkopty;)

Kamila B. pisze...

O jaką czekoladową wersję Ci chodzi?

Anonimowy pisze...

Jakie otręby i jaki serek kremowy?

Słodkie Niebo pisze...

Otręby np. owsiane, serek kremowy np. President lub ser naturalny w wiaderku na sernik.