wtorek, 21 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Szczerze mówiąc rabarbar polubiłam w zeszłe lato, wiec jest on dla mnie w pewnym sensie nowym smakiem :P Nie wiem czemu, ale kojarzył mi się jako takie niesmaczne warzywo, jednak smak każdemu się z nas zmienia ! :)
Ciasto wyszło smaczne choć moim zdaniem dość słodkie, pomimo tego, że użyłam mniejszą ilość cukru niż było to zawarte w przepisie znalezionym na mojewypieki.pl , ale domownikom jednak słodkość nie przeszkadzała :P No bo w końcu kto pogardzi pierwszym rabarbarem i truskawkami w tym roku ! 


Składniki na blachę 33x23 cm
Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 185  g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Kruszonka:
  • 160 g mąki pszennej
  • 70 g cukru (można dać mniej bo kruszonka wyszła dość słodka)
  • 125 g masła 
Dodatkowo :
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru 
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (ja użyłam Gomar Pińczów bo moim zdaniem te dżemy są najlepsze :) 
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
Wykonanie:

Makę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło. Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto zcieramy na tarce na blaszkę. Podpiekamy w piekarniku  około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Dużą patelnię lub garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy rabarbar i posypujemy cukrem. Rabarbar gotujemy na ogniu do momentu aż puści on sok czyli około 2 - 3 minut. Wyłączamy ogień i zlewamy sok  z rabarbaru (można go później wypić :) )
Gdy spód do ciasta piecze się nam w piekarniku przygotowujemy kruszonkę. Mąkę  mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Schłodzone a nawet lekko zmrożone masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera wraz z mąka. Wszystko razem krótko miksujemy do uzyskania posypki.
Gdy spód do ciasta się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i lekko studzimy. Następnie ciasto smarujemy cienko dżemem, następnie wykładamy rabarbar i na końcu posypujemy  kruszonką.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC. 
Smacznego :) 

2 komentarze:

Dominika pisze...

To przybijam Ci piątkę, bo ja też lubię rabarbar od zeszłego lata :)

Anka Firanka pisze...

Może od tego roku też ktoś się do nas przyłączy w jedzeniu rabarbaru :)