sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto czeskie / grysikowe

Moja siostra bardzo lubi przekładane kruche ciasta. Zawsze robiłam ciasto Generał, ale tym razem postanowiłam zrobić ciasto z innego przepisu. Przepis na ciasto znalazłam tu. Miałam niestety trochę trudności z rozwałkowaniem ciasta , ale nie poddałam sie i ciasto skończyłam, a na końcu ... czekała mnie mała słodka uczta :) Następnym razem do ciasta dodam 150 gram margaryny wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne. 


Składniki:
Ciasto:  
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18% (dałam jogurt grecki)
Masa: 
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 800 ml mleka 
  • 1/2 szkl cukru
  • 200 g masła
Polewa: 
  • 4 łyżki kakao 
  • 4 łyżki cukru
  • łyżki masła
  • 2 łyżki wody
Dodatkowo: 
  • powidła śliwkowe
Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dokładnie na stolnicy. Ciasto powinno posiadać zwartą konsystencję. Jeśli okaże się że ciasto się nie klei dodać łyżkę śmietany, jeśli zaś jest za "mokre" dodać trochę mąki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Do wyższego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy cały czas do momentu, aż mleko się zagotuje. Garnek zdejmujemy z ognia po ok. 1-2 minutach od chwili zagotowania się masy. Kaszę mannę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszą manna.


Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy wałkiem na  podsypanym mąką blacie. (Ciasto bardzo ciężko się wałkuje, dlatego moje ciasto po części rozwałkowałam a później wylepiłam nim formę).Rozwałkowane ciasto wkładamy do blaszki o wymiarach 25x30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem). Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.

Na upieczony i ostygnięty placek rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna. Następnie przykrywamy ciasto kolejnym plackiem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci placek, a wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową  Wszystkie składniki na polewę czekoladową wkładamy do niewielkiego rondelka i podgrzewamy na gazie ciągle mieszając aż do zagotowania. Zdejmujemy polewę z ognia odstawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy nim wierzch ciasta.

Ciasto najlepsze jest po spędzeniu całej nocy w chłodnym miejscu lub lodówce, ponieważ dopiero wtedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. 

Smacznego :)

* do masy można dodać opcjonalnie wyciśnięty sok z 1/2 cytryny


14 komentarzy:

Ervisha pisze...

Jedno z najsmaczniejszych ciast :)

klementynka pisze...

bardzo lubię to ciasto. uważaj jednak z dodawaniem margaryny, jeżeli bedzie za tłuste, ona w pieczeniu może się wytopić i nię bedzie za fajne, lepiej dodac trochę śmietany. wybacz, ze się wymądrzam, ale wiem to z przykrego doświadczenia....pozdrawiam

myladylaura pisze...

Pysznie wygląda,pozdrawiam.

Magda pisze...

Moja ciocia robi takie ciasto i jest w tym mistrzynią :) ja kiedyś próbowałam, ale ... Nie wyszło, totalnie :D

Anka Firanka pisze...

dzięki za Twoją rade, która w żadnym wypadku nie odbieram jako wymądrzanie się :)

Anka Firanka pisze...

Mnie też nie wszystkie ciasta wychodzą, czasem wysztsko zależy od dnia, wiec na pieczenie trzeba wybrać ten właściwy. Pozdrawiam :)

MP3-ka pisze...

pyszności!!!

Agnes s pisze...

mniam ;)

Anonimowy pisze...

moje ulubione

Anonimowy pisze...

Robiłam to ciasto w szkole gastronomicznej ,bardzo często je piekliśmy.Pyszne.Ale to było 15 lat temu,Zrobię je według twojego przepisu z marmoladą.Mam tylko nadzieje że mi wyjdzie.Po tylu latach kto to wie...Pozdrawiam

Aga Sobieska pisze...

Ja również piekłam to ciasto w szkole gastronomicznej we Wrocławiu ale to było ponad 20 lat temu i już nie pamiętam ,za to bardzo dobrze pamiętam jego niesamowity smak, ostatnio robiłam wg troszkę innego przepisu i nie bardzo wyszło więc dziś wypróbuję Twój przepis ,za który bardzo dziękuję :-) Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Ja zawsze robiąc ten placek wycinam z pergaminu prostokąt wielkości dna blaszki i na nim bezpośrednio rozwałkowuję ciasto. Jest łatwiej, bo nie trzeba przenosić na blachę ciasta i po wyjęciu jednej części z piekarnika (wyciągam na dużą deskę do krojenia) nie trzeba czekać aż blaszka wystygnie, tylko od razu wkładać kolejną porcję. Uwielbiam ten placek i na pewno wypróbuje ten przepis na Święta :) Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Ja dodaje do masy zmielone orzechy :) Polecam, bardzo smaczne

znaleziona pisze...

Dziękuję za ten przepis :) mama nie wierzyła,że ja upiekłam to ciasto. Wyglądało jak sklepowe :) wieczorem piekłam a w południe do kawy było przepyszne ,mięciutkie. Super przepis dodaje do ulubionych . A i ja dołożyłam do ciasta trochę jogurtu - oprócz tej śmietany