środa, 18 września 2013

Krucha szarlotka

Zostałam obdarowana sporą ilością jabłek więc w ciągu 4 dni upiekłam 3 duże brytfanki szarlotki :D I wszystko zostało zjedzone. Zwykle do jabłek w szarlotce dodaje kisiel lub mąkę ziemniaczaną, dzięki czemu po wystudzeniu ciasto jest bardziej stabilne i się nie rozpada. Szarlotkę udekorowałam wyciętym jabłkiem. Polecam również Pełnoziarnistą kruchą szarlotkę :) 
 

Składniki: (na blachę 25x40 cm)
Na kruche ciasto:
  • 450 g mąki krupczatki 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 120 g masła
  • 120 g margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
Masa jabłkowa:
  • 2 - 2,5 kg jabłek
  • sok z połowy cytryny 
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szkl cukier (jeśli jabłka są słodkie można go pominąć)
  • 2-3 łyżki bułki tartej do podsypania
Wykonanie:
Oba rodzaje mąk mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę. Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny . Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto z lodówki wyjmujemy i podpiekamy w piekarniku  przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Jabłka obieramy i trzemy na plasterki przy użyciu tarki.  Dodajemy sok z cytryny,kisiel, mąkę ziemniaczaną, cynamon, ewentualnie cukier. Wszystko razem mieszamy nie odlewając soku i starając się nie niszczyć plasterków.

Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy jabłka. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce.
Ciasto pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. 
 
Smacznego :)





 
Polecam również:

Szarlotka na serku homogenizowanym

Szarlotka z jabłek i gruszek

Szarlotka z cynamonem krucho-drożdżowa

Szarlotka na kruchym cieście z pianką

4 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

cudowna krucha szarlotka, uwielbiam takie :]

Karolina Daniluk pisze...

Wygląda przepięknie :) a jabłko w postaci dekoracji świetne! Pozdrawiam.

zabkaewa85 pisze...

robiłam, pyszna!

Anka Firanka pisze...

Ciesze sie ze smakowala :)