poniedziałek, 18 listopada 2013

Ciastka w kształcie grzybków / pieczarek

Kiedy zobaczyłam te piękne ciastka na internecie nie czekałam za długo z ich upieczeniem. Wykonanie ciastek jest banalnie proste i nie potrzeba tu jakiejś wielkiej praktyki w wyrabianiu ciasta. Po wyrobieniu ciasta należy całość podzielić na kulki. Podzieliłam je na 12 kulek przez co wyszły Grzybki- Giganty, zalecam wiec wykonać 15-16 kulek tak jak w oryginalnym przepisie.
Przepis na ciastka znalazłam na blogu wspanialetorty i wprowadziłam drobne zmiany.  
Pozdrawiam wszystkich którzy baaardzo lubią grzyby :D
Składniki:  
  • 55 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 jajo
  • 3/4 szkl maki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 3 krople ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao 
  • szklana butelka po coca coli, sprite, fanta (chodzi tu o obłą końcówkę szyjki) 
Wykonanie:

Masło rozpuszczamy i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajo, wanilię i znowu mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta o gładkiej konsystencji formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Szujkę np. szklanej butelki maczamy w miseczce z wodą, potem w miseczce z kakao. Szyjkę butelki wciskamy z umiarem w kulki do 3/4 grubości ciasta. Szyjka butelki oprószona kakaem, powinna wystarczyć na wygniecenie 2 -3 ciastek.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C przez około 25 minut. 

Smacznego :)






 

2 komentarze:

Paulina C. pisze...

jakie ciekawe! :)

92kovi pisze...

czuję, że te pozdrowienia są skierowane też do mnie. ;DD
wyglądają smakowicie! :)