poniedziałek, 18 listopada 2013

Ciastka z płatkami kukurydzianymi i czekoladą

Bardzo smaczne ciasta z dodatkiem płatków kukurydzianych. Mnie trochę przypominają pieguski lub podobne ciastka :) Do ciastek możemy dodać takie składniki jak gorzka czekolada, rodzynki, pestki dyni, żurawinę, orzechy laskowe i co tylko dusza zapragnie :) Polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek.


Składniki:
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl. płatków kukurydzianych
  • ok. 5 łyżek posiekanej gorzkiej czekolady / żurawiny/ ziaren słonecznika
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy. Do ostudzonej margaryny dodajemy jajko,cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy płatki kukurydziane, bakalie, czekoladę itp. i ponownie ręcznie wyrabiamy. Z masy formujemy kulki, które następnie mocno spłaszczamy. 

Ciastka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego :) 



2 komentarze:

Jula G. pisze...

uwielbiam płatki kukurydziane, więc muszę wypróbować te ciastka ;)

Dolina smaków pisze...

Wyglądają smacznie! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!