czwartek, 21 listopada 2013

Moje ciasto - biszkopt z masą jabłkową, budyniową, powidłami, herbatnikami i polewą czekoladową

Ostatnio piekłam same szarlotki na kruchym cieście. Postanowiłam to zmienić i zrobić coś innego. Wymyśliłam ciasto sama. Postawiłam na biszkopt z jabłkami prażonymi. Wierzch ciasta posmarowałam powidłami na które położyłam masę budyniową, do tego herbatniki, polewa i ... ciasto gotowe !! :) Do swojego ciasta dodałam około 2 kg jabłek wiec dlatego masy jest tak dużo, jednak w zupełności wystarczy masa z 1 kg jabłek :)

Składniki:

Na biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju ( można pominąć )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie kilka kropel aromatu do ciast 
Masa jabłkowa:
  • 1 - 1,5 kg jabłek 
  • 1 galaretka pomarańczowa/cytrynowa/ agrestowa
  • 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
  • 4-5 łyżek cukru
  • 200 - 250 g margaryny
Dodatkowo:
Wykonanie:
 
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Biszkopt kroimy na 2 części. Dolną część nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.

Masa budyniowa
3/4 szklanki mleka odlewamy i mieszamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. 
 
Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość wrzucamy do garnka lub na patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pod przykryciem do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze chwilę bez przykrycia.

Wykonanie całości
Na 1 część biszkoptu wykładamy ostygniętą masę jabłkową i równamy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który z wierzchu smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy masę budyniową i równamy. Na kremie układamy herbatniki nasączone rumem. Wierch ciasta polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. 
 
Smacznego :) 
 


4 komentarze:

Natalie pisze...

Istny raj ! Wpraszam się na kawałek :)

ladylaura. pisze...

Pyszne ciacho ,pozdrawiam.

Jula G. pisze...

inna wersja szarlotki ;)

Anonimowy pisze...

dziś robiłam zgodnie z przepisem jutro bedzie jedzone :) heh aby było dobre :P