sobota, 4 stycznia 2014

Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato

Od dawno planowałam zrobić to ciasto. Jednak zawsze brakowało mi ... likieru :P Po świętach zostało trochę likieru kawowego w butelce więc postanowiłam się zebrać i to ciasto upiec. 
Ciasto Cappucino nazywane również Latte Macchiato to nic innego jak kakaowy biszkopt nasączony pysznym alkoholowym ponczem. Biszkopt przełożony jest pysznym kremem na którym w równych odstępach są ułożone również nasączone ponczem ciastka biszkopty. Ciasto jest przepyszne i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią smak kawy w ciastach. Przepis na ciasto znalazłam tu
 
Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu również polecam wypróbować przepis na Ciasto "Pijana śliwka":) 
 
 Składniki (na blaszkę np 24x24 cm lub o zbliżonych wymiarach):
Biszkopt:
  • 4 duże jajka (5 małych)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cappuccino w proszku
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego (w temp. pokojowej)
 Poncz:
Dodatkowo:
  • około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
  • gorzkie kakao
Wykonanie:

Biszkopt:  
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodajemy olej i wodę krótko miksujemy. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 25-30 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Ostrym nożem biszkopt przekroić na wzdłuż na 2 części. 

Krem:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cappuccino i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników.

Poncz:
Zaparzamy mocną kawę w 300 ml wody. Po wystudzeniu do kawy dodajemy likier kawowy.

Złożenie ciasta: 
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i przykrywamy 1/4 masy. Biszkopty zamaczamy w ponczu i układamy na kremie. Przykrywamy 1/4 kremu i posypujemy kakao. Następnie układamy drugi biszkopt również nasączamy pączem. Pozostały krem wykładamy na biszkopt. 
Przykrywamy kolejną częścią naponczowanych ciastek i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Ciasto wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem 

Smacznego :)  


 
 

Kawa... i co i dalej?

2 komentarze:

Agata pisze...

super, że się za niego zabrałaś. lubię takie słodkie przekładańce :)

Bożena pisze...

O rany...slinka cieknie...dziekuje za udzial w akcji.