piątek, 30 grudnia 2016

Seromakowiec z gotowej masy makowej - bezglutenowy

Dla wielu (w tym również mnie) połączenie idealne, czyli dwa ciasta w jednym, połączenie sernika i makowca :) Seromakowca możecie również przygotować na kruchym, podpieczonym wcześniej spodzie. 

Składniki:
Masa makowa:

  • 850-900 g gotowej masy makowej Helio**
  • 3 jajka
  • 100 g mielonych migdałów lub innych orzechów
  • 70 g wiórków kokosowych Helio
  • 1 budyń waniliowy w proszku (bezglutenowy)
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru z wanilią
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy w proszku (bezglutenowy)
Wykonanie:
Masę makową łączymy z jajkami, wiórkami, mielonymi orzechami i budyniem. Masę makową wylewamy do blachy o wymiarach ok. 25 × 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozprowadzamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem. Następnie stopniowo dodajemy ser, budyń w proszku i krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier z wanilią i cukier puder. Pianę delikatnie mieszamy szpatułką z masą serową.

Masę serową wylewamy na warstwę makową. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch sera za szybko się przyrumienił, przykrywamy wierzch blachy folią aluminiową. Po upieczeniu seromakowiec zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonym drzwiczkami przynajmniej przez ok. 30 minut. Ostygnięte ciasto odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

* Seromakowca można udekorować rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub domową polewą kakaową.

**Masa Helio jest bezglutenowa.




1 komentarz:

Olga Pi pisze...

Dwa ciasta w jednym, mniam:)