sobota, 24 czerwca 2017

Łatwe ciasto ucierane na kefirze z truskawkami i kruszonką

Sezon truskawkowy w pełni, więc jest to świetna okazja do upieczenia ciasta z tymi owocami! To łatwe w przygotowaniu ciasto, przygotujecie zaledwie w 15-20 minut. Ciasto idealne w leniwy weekend !

Składniki:
  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 250 ml kefiru*
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ok. 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Kruszonka
  • 2 łyżki schłodzonego prawdziwego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło i drobny cukier. Masło z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy kefir i przesiewamy suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 22 x 24 cm lub tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta przekładamy truskawki. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i "tniemy" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek lub rozcieramy palcami do otrzymania kruszonki. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Pieczemy przez ok. 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Smacznego :)

*Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym.



Siedemnasta Truskawka

3 komentarze:

Olga Pi pisze...

Smakowite ciacho:)

prostadieta.pl pisze...

Ale mi narobiłaś smaka tymi zdjęciami! Wypróbuję przepis i to nawet zaraz :D Wpadnij na mojego bloga :)

Ania Agnieszka pisze...

Pyszne